Fotouppdrag Kalmar/Öland

Fotouppdrag för tidningen Lika värde

Fotouppdrag bagerilärare åt Specialpedagogiska skolmyndighetens tidning Lika värde

Fotobesök på Bageriprogrammet – Jenny Nyströmskolan Kalmar

Specialpedagogiska skolmyndighetens tidning Lika värde skickade sin skrivande journalist till Restaurang- och livsmedelsprogrammet  – Bageri – på Jenny Nyströms skola i Kalmar. En av lärarna på skolan hade blivit nominerad till Guldäpplet, en rikstäckande tävling inom yrket. Man behövde en lokal fotograf som kunde ta bilder tillsammans med journalisten i lärarens egen miljö, skolbageriet. Därför tog man kontakt med Fototjänster i Kalmar.

När det gäller fotografering åt en tidning brukar det aldrig vara några oklarheter. Innan uppdraget brukar det komma ett e-post med exempel från tidigare artiklar, en grafisk handbok där tidningen skriver vad det är för fotostil man är ute efter. Stående, liggande bilder, suddig eller skarp bakgrund, känslor, titta in i kameran, plats för text runtomkring osv.

Att fotografera på en skola är inte som att fotografera på ett företag. Det är inte bara at stiga in i lokalerna med kameran i högsta hugg. Som utomstående får man inte vistas i lokalerna och att ta fram kameran utanför är inte en bra idé. Så det gäller att vänta utanför tills en lärare dök upp och hämtade mig. En lärare som visade sig vara en gammal klasskamrat från 1-9 som man inte sett på 20 år.

Bageriläraren var enkel att ha att göra med. På glatt humör, tittade in i kameran, följde instruktioner. Vi tog bilder i bageriet med och utan elever samt i klassrummet. En halvtimmes fotografering innan journalisten tog över för att intervjua.

Hem och i vanlig ordning börjar med en backup och sedan genomgång av de tagna bilderna. Rensade bort de som inte fungerar. Resten redigerades och redan morgonen efter hade journalisten bilderna. Hon hade förväntat sig en lite långsammare leverans och det är skönt att kunna leverera tidigare. Här ville journalisten ha hjälp med bildurvalet så valde ut några färre bilder som hon skulle välja mellan. Nu skall det bli spännande och se om den utlovade tidningen kommer och hur artikel och bilder kan förstärka ett budskap. 900 kr plus moms blev summan tidningen fick investera.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *