Fotouppdrag Kalmar/Öland

Personalbilder Ölandsmäklarna

Porträtt, halvkropp, helkropp och gruppbilder

När en av Ölands ledande Fastighetsmäklare behövde nya personbilder tog man kontakt med Fototjänster i Kalmar. Vi diskuterade om det var bäst att personalen kom till studion i Kalmar eller om fotografen tar sig till kunden. I det här fallet blev det bäst om fotografen kom till kunden. I det här fallet Sandvik på Norra Öland där kunden har ett kontor. Och vilket kontor man har! Ett stenhus som man renoverat upp och med öppen planlösning.

På plats efter ca 7 mils resa var det dags att undersöka fotograferingsplats. Det var mjukt ljus tack vare moln på himmelen. Bestämde därför att välja en plats utomhus mot stenhuset. Den fotograferade en bit ifrån väggen för att få en suddig bakgrund. Flytt av soptunna och en markering i gräset så att alla hamnar på samma avstånd. Ett teleobjektiv på kameran för att sudda ut bakgrund och få personalen att se extra bra ut.

Helkropp, halvkropp och porträtt. En i taget och sedan få den fotograferade skicka ut nästa person i kylan. Ca 2-3 minuter per person. Fortsatte inomhus för att ta enskilda bilder mot vit vägg (med lite detaljer på). Ny runda inomhus med helkroppsbilder på var och en samt avslutade med gruppbilder på samtliga. När det var klart gick vi en runda på stranden för att ta gruppbilder och enskilda bilder även där. Total fotograferingstid för sex personer ca 1 timma.

Tillbaka på kontoret den vanliga arbetsgången med att läsa in bilderna och skapa säkerhetskopior. 36MP Raw fler tar en del plats… En kommande förkylning stoppade sedan bildredigeringen några dagar. Att redigerar bilder skall man göra när hjärnan är med. I detta uppdrag ingick bildredigering. Varje person redigerades i 3-4 olika varianter färgmässigt. Viktigt att ha samma typ av redigering på alla personer så att man kan använda bilderna tillsammans på exempelvis en hemsida. Bilderna från inomhusfotograferingen frilades. Även gruppbilderna. Detta tar en del tid men är nödvändig då en bakgrund ofta har störande moment. En annan fördel är att de enskilda personerna som är frilagda kan läggas ihop till en gruppbild. Ett bra alternativ om medlemmarna i gruppen förändras. Lätt att lägga till eller ta bort samt flytta runt personer efter önskemål.

Bilderna sparades ner i JPG format direkt på Fototjänsters bildserver. En mapps skapades även med PSD filer så kunden eller reklambyrån kan byta bakgrund eller skapa nya gruppbilder. Länk skickas till kunden som kan ladda ner bilderna eller ge direkt till sin reklambyrå.

Har redan sett att bilderna använts i tidningsannonser och av användarna privat på deras sociala medier (en positiv bieffekt av att ha en fotograf som ha bra kunskap och utrustning). Kompletterade bilderna genom att en av de fotograferade kom till fotostudion för att ta lite extra bilder.

Att komma ut till kund innebär att den egna verksamheten störs minimalt. Och Öland är en underbar plats att fotografers på om verksamheten är förknippad med Solen och Vindarnas ö.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *